16
ned, jun
Централно обележавање 20. годишњице бомбардовања
Kategorija: Društvo

Централно обележавање 20. годишњице бомбардовања

     Уз звуке сирена за узбуну и гашење светла, у Нишу је одржано централно обележавање 20. годишњице од почетка бомбардовања. Сећањем на жртве одата је почаст страдалима, уз поруку: "Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било".

     Централно обележавање почетка НАТО бомбардовања 1999. године почело је тачно у 19.45, када су НАТО авиони бацили прве бомбе.

     Манифестацији је присуствовао велики број грађана Србије и државних званичнка, међу којима и председник Србије - Александар Вучић, председница Владе - Ана Брнабић, члан Председништва Босне и Херцеговине из реда српског народа - Милорад Додик, као и патријарх Српске православне цркве - Господин Иринеј.

     Окупљенима у Нишу, где је приређен пригодан уметнички програм у знак сећања на жртве, обратио се патријарх српски Иринеј, поручивши да се данас сећамо најтрагичнијих дана у историји, који не треба да се понове никада и нигде у свету.

     Напоменуо је да су звуци сирена за узбуну и данас присутни у нашим животима: "Чујемо их у сновима, у својим сећањима, то су дани најтрагичнији у нашој историји, дани за које бисмо желели да се никада више не понове нашем народу, али не само нашем народу него нигде у овоме свету. То су звуци пакла, звуци мржње који излазе из дубине човекова бића, које разарају, који предају смрти и најтужнијим сећањима", рекао је патријарх Иринеј.

     Истакао је да 78 дана бомбардовања представљају дане страха: "Да су то били дани радости и они би били веома дуги. Замислите да ти трагични звуци и страх, који смо сви доживљавали, трају 78 дана. Питамо се данас одакле тај извор мржње, да се уништи оно што је највредније на овом свету под сунцем, да се уништи људско биће ни криво ни дужно - али са једним јасним планом и циљем да се остваре земаљски планови, а ја бих, мирне душе, то назвао пакленим плановима", рекао је патријарх, наглашавајући да је још трагичније то што су нас бомбардовали "наши бивши савезници и пријатељи, који су своје савезништво претворили у непријатељство према нашем народу".

     Патријарх наглашава да је ударено на миран народ који је читаву своју историју провео у великом страдању и искушењу, народ који воли слободу за себе и жели је другима: "Да би остварили своје жеље осудили су нас да смо народ који чини зло, који смишља зло другима и то везали за један крај наше отаџбине, са народом са којим српски народ живи стотинама година како зна и уме, показујући своје право људско лице и хуманизам. Оклеветали су нас и са том клеветом и мржњом подигли су свет", речи су Иринеја са овог тужног скупа.

     Окупљенима се обратио и председник Србије - Александар Вучић, поручивши да је за опстанак српског народа важан један услов - да не заборављамо никада никоме наше животе, посебно не дечије.

     Истакао је да су на месту рушевина изграђене нове болнице, школе, путеви, али да ништа не може вратити људске животе, међу којима су трудница Љиљана Спасић из Ниша, ученица Сања Миленковић из Варварина, породица Милић из Алексинца, двогодишњи Марко Симић из Новог Пазара, брат и сестра Стефан и Дејана из Раље, мала Милица из Батајнице...

     "Нико није одговарао за ове злочине. Српски цивили, наша деца, били су дозвољена мета агресије НАТО-а и за њих је то била само грешка. За нас никада неће бити грешка и та деца и ти људи никада неће отићи у заборав", рекао је Вучић.

     Председник је поносан на слободарски дух свог народа, наглашавајући да будућност можемо градити само чувајући слободу, независност и самосталност, као највише вредности.

     Цитирајући Мартина Лутера Кинга, Вучић је истакао да у то време нисмо имали пријатеље:

     "Хвала онима који нису били против нас, али нам помагао нико није. Били смо сами суочени са највећом војном силом на свету, са коалицијом богатих и моћних, са 22.000 тона бомби и ракета и њиховим јасним циљем - да нас понизе и део наше територије предају неком другом".

     Председавајући Председништва Босне и Херцеговине - Милорад  Додик је, у обраћању окупљенима, поручио да је НАТО бомбардујући Србију починио велики злочин над српским народом, што је било у континуитету са бомбардовањем Републике Српске: "Стравично страдање у Србији и Републици Српској било је дело западних држава које су Србију и српски народ сврстале на страну лошег и ономе коме треба начинити штету".

     Додик истиче да је НАТО агресија давно припремана и да она и даље траје: "То је било немилосрдно, а они су то претворили у 'анђела'. У сваком случају било је неправдено, насилнички и злочиначки", поручио је Додик и напоменуо да би било добро да претходна власт није НАТО агресију називала кампањом.

     Како каже, од оних који су командовали операцијом само су му гори они који агресију покушавају да оправдају и нађу разлоге, јер, истиче, разлога никада неће бити.

     Напоменуо је да су они добро знали када су убијали децу и погађали породичне куће, када су гађали РТС и рушили кинеску амбасаду, погодили воз у Грделичкој клисури...

     "Знали су и нису престајали, наставили су јер су желели да нанесу штету од које се држава неће опоравити. Та штета је огромна, та штета је цивилизицијска, а они нису сматрали да треба да се извине. Њихови војници, генерали, нису они који су процесуирани за злочине, већ је то опет остављено за нас", истакао је Додик.

     Председавајући Председништва БиХ наглашава да је болно питање Косова и Метохије поново на дневном реду, а да је "тај исти свет опет против Србије и Срба".