16
ned, jun
Dani polja kukuruza 2019.
Kategorija: Društvo

Dani polja kukuruza 2019.

     U Kuršumliji je tradicionalno, po četvrti put, u restoranu „Nego“, održano predavanje na temu „Prolećna setva i primena najsavremenijih agro mera“, odnosno „Dani polja kukuruza 2019. godine“.

     Predavanje, brojnim poljoprivrednim proizvođačima, održao je inženjer poljoprivrede i predstavnik „Pioneer“ semena - Goran Deljanin. Promociju su pomogli apoteka „Žito“ i Poljoprivredna stručna služba iz Kuršumlije.

     Kompanija Pioneer” je na tržištu Srbije prisutna već 23 godine i za to vreme stekla je poverenje poljoprivrednih proizvođača, koji se u sve većem broju odlučuju za hibride kukuruza, suncokreta i uljane repice ovog proizvođača. Razlog za to su stabilini prinosi koje usevi ostvaruju čak i u nepovoljnim godinama.

     Predstavništvo kompanije Pioneer” osnovano je 1996. godine, a komercijalno su aktivni od 2002. godine, zajedno sa partnerom na ovom tržištu, kompanijom „Delta agrar”. Ove godine dopunili su naziv brendom „Corteva”.

     Tokom komercijalnog perioda uradili su mnogo. Na primer, u početku prodavali su samo nekoliko vreća semena kukuruza, a danas su lideri na tržištu i trećina prodatog semena ovog najznačajnijeg ratarskog useva stvorena je upravo u njihovoj kompaniji.

     Mart mesec je pravo vreme da se poljoprivrednicima pruže korisni saveti, budući da je na pragu prolećna setva. Ovog puta, tokom interaktivnog predavanja, poljoprivredni proizvođači bili su u prilici da razmenjuju iskustva sa stručnim licima iz ove oblasti.

     U razgovoru sa predstavnicima Kancelarije za poljoprivredu Opštine Kuršumlija - Jovicom Đinovićem i Arsenijem Todorovićem, saznali smo da izbor hibrida mora biti u skladu sa klimom, koja je iz godine u godinu drugačija, radi većeg i kvalitetnijeg prinosa, da se glavna tema večeri odnosila na ratarstvo semena kukuruza i prezentaciju vezanu za voćarstvo, da je nauka prisutna, kako u drugim oblastima, tako i u poljoprivredi, ali i da se menja, jer novi uslovi, postavljaju nove zahteve.

     Prema rečima inženjera poljoprivrede - Gorana Deljanina ovo je već tradicionalno predavanje u Kuršumliji, koje okuplja najveće ratare Topličkog kraja. Tokom predavanja predstavljeni su i novi hibridi, koje je „Pioneer” uvrstio ove godine u svoju paletu proizvoda, bilo je reči o agrotehnici, o prošloj ratarskoj godini i šta je najbolje primeniti u ovom periodu, kako bi se poboljšali prinosi.

     Poljoprivredni proizvođač - Ljubinka Petrovć iz Donjeg Točana istakla je da tradicionalno prisustvuje pomenutim predavanjima, na kojima čuje uvek nešto novo, posebno korisne savete i uputstva, koja može primeniti na svom imanju, koje sama obrađuje, što je retkost za jednu damu.

     Vlasnik poljoprivredne apoteke „Žito“ - Živorad Janićijević naglašava da je prezentacija uspela i da su učesnici mogli čuti nešto novo, u cilju poboljšanja kvaliteta poljoprivredne proizvodnje, uz proizvode kompanije „Pioneer”, jer su upravo oni vodeća svetska firma.

     Predstavnici „Pioneer”-a poželeli su poljoprivrednim proizvođačima rodnu godinu, sa povoljnim klimatskim uslovima i da uz kompaniju „Pioneer - Corteva” ostvare očekivane rezultate, na obostrano zadovoljstvo.