16
ned, jun
Dvadeset godina od NATO bombardovanja
Kategorija: Društvo

Dvadeset godina od NATO bombardovanja

     Kuršumlija, mala varoš u Toplici, našla se na meti NATO avijacije, među prvim gradovima, u agresiji zapadne alijanse na Saveznu Republiku Jugosaviju - 24. marta 1999. godine.

     Te večeri, u vremenu od 20:03 do 20:10 časova, grad i okolinu potreslo je 13 jakih eksplozija,  a posledice su bile tragične. U napadu na tihi krajolik grada poginulo je 11 ljudi, a 27-oro ih je teže i lakše ranjeno.

     Prvi projektili pali su na garnizon u Kuršumliji, od čijih su posledica život izgubili: rezervni kapetan prve klase - Milivoje Ilić, rezervni kapetan - Žarko Radovanović, rezervni kapetan prve klase - Vladimir Nedeljković, rezervni kapetan - Radoslav Balović, stariji vodnik prve klase - Miodrag Gladišev, vojnik u rezervi - Ivica Đelić, vojnik u rezervi - Slaviša Milenkovć, rezervni vojnik - Branimir Perić, desetar - Dragan Radović, potpukovnik - Vlastimir Stanojević i potpukovnik - Zoran Petrović.

     Za 78 dana bombardovanja registrovana su 72 naleta NATO avijacije, sirene su 137 puta oglašavale vazdušnu opasnost, a u toku 33 granatiranja Kuršumlije, Prepolca, Samokova, Merdara, Visoke, Rudara, Kuršumlijske Banje i još nekih naselja, u Kosanici i Gornjoj Toplici, zabeležene su čak 432 snažne detonacije (upućeno je sedam krstarećih raketa, pet kontejnera kasetnih i 10 kontejnera napalm bombi), dok su stanovnici pod vazudšnom opasnošću proveli 1.359 časova.

     Za vreme NATO agresije najteži zločin počinjen je u Merdaru, na Uskrs, najveći pravoslavni praznik. U zoru (12. aprila) u vremenu od 01:30 do 04:30, na to maleno selo palo je 10 projektila. Pet lica je poginulo, a devet ih je ranjeno. Uništene su mnoge kuće, a među žrtvama je i jedanasetomesečna beba Bojana Tošović i njen otac Božina, kome je devojčica izdahnula u naručju, dok je pokušavao da je zaštiti od smrtonosnih projektila, koji su i njega pokosili. Božina je sa malom Bojanom ostao u večitom zagrljaju, a njegova supruga i Bojanina majka Marija, u poodmakoloj trudnoći, tada je teže ranjena.

     U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstene ustanove, spomenici kulture i medijske kuće. Napadi započeti 24. marta, trajali su 11 nedelja i prema procenama nastradalo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

     Tim povodom, u Kuršumliji je obeleženo 20 godina od NATO bombardovanja i sećanje na žrtve agresije, polaganjem venaca na spomenik poginulim junacima u gradskom parku i garnizonu Vojske Srbije “Toplički ustanak”, kojem su prisustvovale porodice, predstavnici Lokalne samouprave, Vojske Srbije, brojna udruženja, sveštenstvo crkve Svete Trojice, učenici i građani Kuršumlije.