19
pon, avg
Džipijada „Radan 2018.“
Kategorija: Društvo

Džipijada „Radan 2018.“

     U sredu, 28. novembra, uspešno je održana tradicionalna, peta po redu - Džipijada „Radan 2018“.

    Organizator je Turistički klaster Radanskog područja, koji obuhvata teritorije pet opština u okruženju Radan planine: Bojnik, Lebane, Medveđu, Kuršumliju i Prokuplje.

     Prava zimska avantura, uz mnogo uzbuđenja i dobrih rezultata, otpočela je rano jutros iz Lukovske Banje, uz sneg, blato, adrenalin i sve ono što prati sportske vožnje džipovima, a završila se u popodnevnim satima u Prolom Banji, uz zakazan ručak za učesnike, gde je zahvalnice svečano uručio direktor Sportsko - poslovnog centra Kuršumlija, Dragan Simić.

     Promotivna vožnja terenskim vozilima imala je za cilj da ukaže na potrebu izgradnje putne infrastrukture, kao i na lepotu juga Srbije.

     Trasa, kojom su prošla vozila, počela je od Lukovske Banje, preko Rastelice i Žegrove do Kuršumlijske Banje, dalje do Rudara, zatim magistralom do Đavolje Varoši, preko sela Đake, do Gajtanskih vrata i Prolom Banje.

     Zvuk motora ovih "zverki na četiri točka" odzvanjao je na terenu, ističući poseban značaj pomenutog putnog pravca.

     Prema rečima predsednika Opštine Kuršumlija, Radoljuba Vidića, turisti ne vole da dođu u jednom pravcu i da se istim pravcem vraćaju, zato se predstavnici Turističkog klastera Radanskog područja zalažu za povezivanje pet opština u okruženju, tj. za kružni put preko Radana, koji bi spojio četiri banje i tri svetske destinacije.

     Da bi ovaj cilj na pravi način bio realizovan, neophodna je izgradnja putne infrastrukture, što bi u svakom slučaju produžilo turističku sezonu, tačnije ona bi obuhvatala sva četiri godišnja doba.

     Budući da je Radansko područje čarobna riznica prirodnog i kulturnog blaga, mitova, vekovnih puteva i legendi, putovanje između dva okruga skratilo bi se za oko 60 kilometara, povezale - Sijarinska, Lukovska, Prolom i Kuršumlijska Banja, u svetu poznati lokaliteti - Caričin Grad, Đavolja Varoš, neolitsko naselje Pločnik, ali i brojna mesta na samoj Radan planini.