03
pon, okt
Министар Шарчевић посетио Куршумлију
Kategorija: Društvo

Министар Шарчевић посетио Куршумлију

     Министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, посетио је Основну школу „Милоје Закић“ у Куршумлији, која ће од школске 2020/2021. године бити укључена у пројекат обогаћеног једносменског рада. Ту школу похађа 460 ученика.

     Званичној посети присуствовали су представнци локалне самоуправе, председник Oпштине Куршумлија - Радољуб Видић са сарадницима и директор ОШ „Милоје Закић“ - Радица Јовић.

     Поздрављајући будуће средњошколце, који су полагали тест из математике, министар је нагласио да је пред њима велики испит зрелости, али да тестове раде полако, смирено и да резулати сигурно неће изостати, као и да места у средњим школама има за све њих довољно.

     Министар је у разговору са нашом екипом нагласио да је главни циљ посете - мала матура. Са својим сарадницима, у два дана, током полагања тестова са завршног испита из српског/матерњег језика и из математике, обишао је основне и средње школе Топличког округа.

     Ученици завршних разреда основних школа имали су двочасовно тестирање у оквиру мале матуре. Сходно препорукама Министарства просвете у учионицама је највише било по девет ученика, док су школе имале обавезу да детаљно дезинфикују све просторије у којима је реализовано тестирање.

     На радном састанку било је речи о перспективи овог краја, када је о образовању реч, размотрен је предлог о формирању већег броја одељења са мањим бројем ученика, што је добро, како истиче министар, подједнако за родитеље, наставнике и ученике.

     Као члан Кризног штаба министар је говорио о томе да ће са епидемиолозима имати озбиљне разговоре на који начин ће се ученици у септембру вратити у школске клупе, како ће сачекати јесен, да директори школа са својим тимовима onlajn наставу могу користити као озбиљан алат, али не само алат када је нека пандемија, поплава или снежни нанос у питању, већ је овакав вид наставе веома користан (као стандардни вид рада) и за децу која дуго одсуствују из школе, која су болесна, која се баве спортом, као и за наставнике који раде пројектну наставу и да су реформе образовања обухватиле I и II, V и VI разред, затим I и II гимназије, а у плану су III и VII, као и III разред гимназије.

     Према речима председника Општине Куршумлија - Радољуба Видића, са министром просвете, који је у посети Топличком округу поводом уписа у средње школе, одржали су радни састанак, где су били у прилици да изнесу све проблеме везане за уређења школа и број ђака у одељењу, уз искрне честитке осмацима и свршеним средњошколцима да постигну што боље резултате, како би уписали оно што желе.