21
pet, feb
Maskenbal 2019. godine
Kategorija: Društvo

Maskenbal 2019. godine

     U prepunoj sportskoj hali u Kuršumliji, ove godine je održan, 26. po redu, dečiji „MASKENBAL“.

     Ova tradicionalna zabava mališana predškolskih ustanova „SUNCE“ i „ČAROLIJA“, osmišljena kao svečanost srca i mašte, realizovana je zahvaljujući brojnim prijateljima festivala. Generalni pokrovitelj - Skupština Opštine Kuršumlija, slede: AD „PLANINKA“, „DUNAV OSIGURANJE“, knjižara „UNIVERZA“, mesara „MAK INTERNACIONAL“ Niš, mlekara „MILK HOUSE“ Niš, DOO „FIJOMI“ Beograd, pekara „JUG“, DOO „EKSKLUZIV“ - Srđan Milenković, „TAPETAR BELI“, STR „VITAMIKS“, STR „MILANOVIĆ“ KURŠUMLIJA, DOO „METALAC PLAST - PAVLOVIĆ“ Blace, „METALAC COMPANY“ DOO i STR „BAMBINO“.

     Medijski pokrovitelj - RTV KURŠUMLIJA. Zvanični fotograf „MASKENBALA“ - „FOTO KELE“. Tonska realizacija „Audio - video sistem“ Niš. Ispicijent: Ljiljana Novaković. Koreografi: Aksana Gvozdenović i Milena Drobnjak.

     Veliku podršku pružilo je i pomoćno, tehničko osoblje, kao i svi zaposleni u „SUNCU“ i „ČAROLIJI“.

     Prevoz mališanima, kao i uvek, obezbedili su AD „PLANINKA“ i auto - taxi VLADISLAV MILENKOVIĆ.

     „MASKENBAL“ su uživo pratili i predstavnici drugih predškolskih ustanova iz cele Srbije.

     Ceo događaj obezbedili su MUP Kuršumlija, dežurna služba Doma Zdravlja, Vatrogasna služba i domaćini iz sportske hale.

     Roditelji su dali poseban doprinos u pripremi dece za učešće na karnevalu pod maskama. Svoju umešnost u šminkanju, maskiranju i izradi kostima pokazali su na originalan način!

     Najmlađe, kostimirane mališane, koji su svojim defileom zvanično otvorili „MASKENBAL 2019.“, pripremile su: Snežana Filipović, Ljiljana Radulović, Irena Milovanovć, Jasmina Vučković, Marija Janićijević, Mirjana Šulović, Biljana Novaković, Slađana Agatonovć, Sanja Milisavljević i Brankica Tasić.

     Jednočasovna zabava osmišljena je kroz deset tačaka.

     Najpre se predstavila srednja - mešovita grupa „ČAROLIJE“, vaspitača: Maje Dimić i Biljane Đokić, uz zvuke nežne „Uspavanke za mrava“, koju izvode Jelena Tomaševć i hor „Čarolija“. Sa njima smo zaronili u svet trava, bubica i mrava... i videli zašto se samo jednom mravu baš toliko spava!

     Zatim nas je V grupa „SUNCA“ sa svojim vaspitačicama: Oliverom Petrović i Radmilom Bogdanović vratila skoro 250 miliona godina unazad, u vreme dinosaurusa. Razlozi njihovog nestanka još uvek se proučavaju, baš kao u himni „Dino park“ - Branimira Rosića, koju su kreativno, kroz igru i kostime osmislili i oduševljenoj publici prezentovali ovi mališani.

     Treća po redu nastupila je sa svojim vaspitačicama: Snežanom Deljanin i Danijelom Milenković, V grupa „SUNCA“. Uživajući i u najmanjem delu zemaljske sreće, oni su nam pokazali da svi veselo zuje - pčele, ose i bumbari, sve ono što brizga životom i što se raduje Suncu!

     Brojalice su obeležile svačije detinjstvo. Spadaju u vrstu dečijeg folklora, zato se prenose s generacije na generaciju. A u toj usmenoj predaji se menjaju, prilagođavaju, dopunjuju, osavremenjuju, baš kao u pesmi hora „Kolibri“, koju su nam kroz igru predstavili polaznici VII grupe „SUNCA“, vaspitača: Radmile Ilić i Milene Beloica.

     Na put oko sveta krenuli smo sa I i II pripremno - predškolskom grupom „SUNCA“, vaspitača: Marije Nedeljković i Milice Antić. Oni su nas poveli na fantastično putovanje, u čarobne zemlje, gde svi pevaju jednu istu pesmu. Deca su uvek najbolji saputnici na putu otkrivanja mnogih tajni života, na nama je da im verujemo.

     Teško je zaboraviti dane detinjstva, u kojima svi mnogo sanjamo i maštamo, negde izvan planeta. Magiju večne ljubavi preneli su mališani III i IV pripremno - predškolske grupe „ČAROLIJE“ sa svojim vaspitačicama: Marinom Milošević i Katarinom Kostić, uz zvuke duetske pesme Slađane Milošević i Dada Topića - „Princeza“, ali nekog drugog sveta...

    A onda je došlo vreme za trubače i poznatu pesmu Usnije Redžepove „Kazuj, krčmo, Džerimo!“ Truba je oduvek prisutna kao najpoželjniji instrument za svako slavlje, bila je zato neizbežna i na našem „MASKENBALU“. Uživali smo uz IX grupu „SUNCA“, vaspitača: Dragane Đorđević i Marije Banović.

     Preko čuvenih taktova velikog grčkog kompozitora - Mikisa Teodorakisa, Grk Zorba živi svuda. Tradicionalni grčki ples - SIRTAKI, zemlje Sunca, maslina i vina, izvela je VIII grupa, vaspitača: Snežane Radoičić i Vesne Bakić. Sa njima smo putovali, kroz muziku i igru, do zemlje Bogova, mitova i legendi.

     Pretposlednju tačku, izvela je X grupa „SUNCA“, vaspitača: Danke Najdanović i Danijele Đurković. Kroz cigansku muziku, ovi veseli mališani dočarali su nam narod čiji je identitet intimno povezan sa specifičnim idealom slobode, koja se manifestuje u svemu što rade.

     Desetom tačkom zatvoren je krug ovogodišnjih igara i maštovitih putovanja, spletom narodnih pesama, kao oblika tradicionalne kulture Srbije, koju je izvela starija - mešovita grupa „ČAROLIJE“, vaspitača: Biljane Milanović i Brankice Milošević.

      Direktor - Marija Đorđević i zamenik - Gordana Nikolić, u ime kolektiva, zahvaljuju svima koji su pomogli u realizaciji ovogodišnje scensko - muzičke manifestacije.

     Oko hiljadu posetilaca uživalo je u još jednom čudesnom putovanju sa decom „SUNCA“ i „ČAROLIJE“, do sledeće priče, koja nas očekuje, već 2020. godine, u novom balu pod maskama. 

                                                                                                                                                     Tekst: Malina Maja Savić