19
pon, avg
MOSSS Kuršumlija održao šahovski turnir
Kategorija: Društvo

MOSSS Kuršumlija održao šahovski turnir

     Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih osoba uspešno je realizovala, drugi po redu, šahovski turnir u Kuršumliji.

     Učešće je uzelo ukupno deset takmičara (iz Beograda, Kragujevca, Blaca i Kuršumlije). Nakon odigranih šahovskih partija, usledilo je proglašenje pobednika.

     Zlatni pehar i novčanu nagradu, u iznosu od 5.000 dinara, osvojio je Mile Bjelović iz Kragujevca. Drugo mesto i novčana nagrada od 3.000 dinara pripala je Mirku Dimitrijeviću iz Beograda, poreklom iz Kuršumlije, dok je treće mesto i novčanu nagradu od 2.000 dinara osvojio Slavoljub Kričak, iz nama susedne Opštine Blace.

     Sudija na turniru bio je dugogodišnji član i takmičar Šahovskog kluba “Kuršumlija” - Ivica Blažić. Ovom prilikom je istakao da takmičenje dobija na kvalitetu, što potvrđuje i dolazak gostiju sa strane, koji su veoma uspešni amaterski šahisti.

     Predsednik udruženja MOSSS Kuršumlija, Zoran Radisavljević, čestitao je pobednicima, naglašavajući da će uložiti sav trud kako bi sledeće godine takmičenje bilo na višem nivou, uz veće nagrade i naravno prezentaciju svih aktivnosti Udruženja.

     Tradicionalni šahovski turnir simbolično je održan uoči Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra, s ciljem da se unapredi i omogući ovakvim osobama jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme sa kojima se oni suočavaju, a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

     Prema rečima predsednika Radisavljevića, Savez slepih ove godine je raspisao i nagradni konkurs za najboljeg člana Udruženja. Uz veliku čast i zadovoljstvo predložili su Malinu Pavlović, koja je školu završila sa prosečnom ocenom 5,00, a kao đak generacije sada je upisala i Fakultet političkih nauka.

     Budući da se bliže Novogodišnji i Božićni praznici, predstavnici Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih osoba, pripremaju i paketiće za najmlađe članove i za decu svojih članova.