20
sre, jun
Сабор трубача у Гучи
Kategorija: Društvo

Сабор трубача у Гучи

     Драгачевски сабор трубача, познатији као фестивал Гуча, традиционална је манифестација и јединствена смотра, која се сваке године одржава у варошици Гуча (у Драгачеву).

     Гучу, где иначе живи око 2000 становника, сваког августа посети, према званичном сајту фестивала, скоро милион посетилаца из Србије и иностранства.

     Захваљујући фестивалу, Гуча је постала позната у целом свету, као место одржавања највећег спектакла трубачке музике широм планете, где су заступљене и друге традиционалне вредности - песме, игре и ношње региона Драгачева и Западне Србије.

     Овогодишњи, 57. Драгачевски сабор трубача, посетила је и екипа РТВ Куршумлија. Заједно са многобројном публиком уживали смо у маестралној музици, толико одушевљени, да нам ни киша није могла покварити расположење. Страст Гуча је нешто исконско, буди у човеку најлепше емоције, посебно љубав, коју овде можете осетити на сваком кораку. Уз весеље, трубаче, добру храну, посебно уз чувени драгачевски свадбарски купус и пиће, провод је загарантован. За ову културно - уметничку манифестацију многи кажу и да је прави српски Вудсток. У протеклих 56 година престоницу трубе посетило је око 20 милиона домаћих и страних гостију.

     Намера организатора је да сабор врате коренима, тако да су уместо концерата естрадних звезда, у програму били заступљени традиционални садржаји и посебни трубачки концерти.

     Жири је имао тежак задатак да од истакнутих музичара одабере најбоље. Победник 57. Драгачевског сабора трубача је оркестар Бојана Крстића из Владичиног Хана. Најбољи трубач је Јанко Јовановић из Пожеге, док је за најизворније музицирање награђен оркестар Ивана Ђенарића из Акмаџића. Златну трубу добио је Иван Јовановић из Ужица.

     Гуча је и овог пута доказала да је прави српски бренд, а труба симбол српског домаћина.