03
pet, jul
     Sećanje na žrtve NATO bombardovanja
Category

Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

     Paljenjem sveća i polaganjem venaca kod spomenika žrtvama u gradskom parku - SUBNOR i Opština Kuršumlija obeležili su godišnjicu od NATO bombardovanja.

     Zbog vanrednog stanja samo nekoliko građana prisustvovalo je obeležavanju. Predsednik SUBNOR-a Kuršumlija, Dragan Lakićević, naglasio je da ne smemo zaboraviti ogromne žrtve tokom NATO bombardovanja iz Kuršumlije i svih krajeva naše zemlje. Za 78 dana pakla ubijeno je 3.500 ljudi, a 12.500 ranjeno i povređeno.

     Tačno pre 21 godinu, prvi projektili pali su na garnizon u Kuršumliji - 24. marta 1999. godine (u 20:05 časova) i usmrtili 11 vojnika i oficira, dok je 27 bilo teže i lakše ranjeno.

     Ovaj datum duboko je urezan  u sećanja preživelih građana i rezerevista, koji su spašavali teško ranjene i povređene:

     ”Ostalo nam je da pamtimo, da mlade podsećamo na strašan zločin koji je odneo mnoge živote, a ostavio pustoš u ljudskom, materijalnom i ekonomskom pogledu. Nikada nećemo zaboraviti naše poginule drugove, neka im je večna slava” - istakao je predsednik SUBNOR-a Kuršumlija, Dragan Lakićević.

     24. marta 1999. godine poginuli su: Milivoje Ilić, rezervni kapetan prve klase, Žarko Radovanović, rezervni kapetan, Vladimir Nedeljković, rezervni kapetan prve klase, Radoslav Balović, rezervni kapetan, Miodrag Gladišev, stariji vodnik prve klase, Ivica Đelić, vojnik u rezervi, Slaviša Milenković, vojnik u rezervi, Branimir Perić, rezervni vojnik, Dragan Radović, desetar, Vlastimir Stanojević, potpukovnik i Zoran Petrović, potpukovnik.