25
pon, maj
Sedmi Memorijalni turnir „Vojkan Bakić - Baka“
Category

Sedmi Memorijalni turnir „Vojkan Bakić - Baka“

     U subotu, 28. septembra, u kuršumlijskoj sportskoj hali održan je sedmi po redu Memorijalni turnir „Vojkan Bakić - Baka“, u znak sećanja na dugogodišnjeg sportskog radnika, košarkaša i predsednika Košarkaškog kluba „Kuršumlija“.

     Tokom ”Dana košarke”, u prepodnevnim časovima, odigrane su utakmice mlađih kategorija i veterana, zatim je usledilo svečano otvaranje turnira, u prisustvu porodice Bakić, brojnih prijatelja i zaljubljenika u košarku, pred prijateljsku, završnu utakmicu prvog tima između KK ”Kuršumlija” i KK ”Marinos” iz Niša, a na kraju tradicionalno uručenje pehara najboljim sportistima od strane predstavnika Organizacionog tima i sina pokojnog Vojkana - Aleksandra Bakića.

     Najbolji igrač VII Memorijalnog turnira ”Vojkan Bakić - Baka” je Nikolić Veljko, sa rednim brojem četiri, KK ”Kuršumlija”, za najboljeg strelca proglašen je Popović Marko, sa rednim brojem trinaest, KK ”Marinos”, drugo mesto na finalnoj utakmici osvojila je ekipa KK ”Kuršumlija”, dok je pobednik KK ”Marinos” iz Niša.

     Vojkanova majka Danica i sestričina Jovana, u ime porodice, sportistima i ekipi RTV Kuršumlija, na čemu ovom prilikom zahvaljujemo, uručile su dresove sa imenom Vojkana Bakića, u znak sećanja na sedmi Memorijalni turnir.

     Nakon odigrane završne utakmice imali smo posebnu čast i retku priliku da razgovaramo sa generalnim sekretarom KK ”Marinos” iz Niša - Milošem Dimitrijevićem, koji je ovom prilikom naglasio da su veoma prijatno iznenađeni organizacijom i gostoprimstvom, izražavajući veliko saosećanje u ime svih učesnika zbog prerane smrti našeg sugrađanina - Vojkana Bakića Bake. U vojničkom maniru Miloš objašnjava da je KK ”Marinos” formiran iz redova oficira, podoficira i profesionalnih vojnika Kopnene vojske, sa sedištem u Nišu. Njihov ideal je kultura, tradicija i želja da igraju za naše ljude koji su igrom slučaja i životnih prilika stradali u ratovima. Marinos Rucidis je kapetan grčkog broda koji je odbio da raketira SR Jugoslaviju 1999. godine, tako da su predstavnici simbolično u znak i pomen tog dela svoj klub nazvali baš po njemu, uz poruku da ne smemo zaboraviti naše pretke koji su slavno poginuli u bitkama za slobodu i da su ovog puta na okupu kako bi odali čast na ljudski i sportski način.

   Trener KK ”Kuršumlija” - Đorđe Vučić kaže da je ovaj veliki ”Dan košarke” otpočeo utakmicom pionira i ekipe ”Probasket” iz Prokuplja, zatim su veterani, kao i svake godine, smogli snage da odigraju utakmicu u čast svog dobrog i rano preminulog prijatelja Vojkana Bakića, prvi tim, mlada ekipa na čijem je čelu, imao je tokom turnira i završne utakmice jaku proveru pred prvenstvo, ističući da oni pokazuju energiju i takmičarski duh tokom svih sportskih događaja, pa i u okviru Memorijalnog turnira, kada su se okušali u prijateljskoj utakmici sa izuzetnom ekipom ”Marinos” iz Niša.

     Sestričina pokojnog Vojkana - Jovana naglašava da je izuzetno zadovoljstvo bilo gledati sve te mlade ljude kako igraju za čoveka koji je toliko voleo sport, košarku i tu posebnu emociju koja se ostavlja na parketu. Uz suze i pomešana osećanja Jovana kaže da voljeni nikada ne umiru dok žive oni koji ih vole i koji ih se sećaju, život ida dalje, bol u srcu ostaju i sve je teže kako vreme više odmiče, uz poruku da uvek poštujemo žive i voljene, jer nismo svesni koliko je teško kada izgubimo sebi drage ljude.

     Supruga pokojnog Vojkana, Vesna Bakić, istakla je da su ovi dani istovremeno lepi i teški. Lepi, jer čuvaju sećanje na najlepši mogući način, kroz sport i košarku, teški, jer uvek postoji praznina, uz zahvalnost organizatorima i svim učesnicima VII Memorijalnog turnira.

     Trener - Nikola Milijanović ističe da je zadovoljan organizacijom i samom tradicijom održavanja memorijalnog turnira, jer se jedino na taj način može održati sećanje na Baku, koji je mnogo dao za kuršumlijski košarkaški klub i košarku.

     Razgovor smo završili sa Bakinom sestričinom Jovanom koja nas je podsetila na činjenicu koliko je Vojkan Bakić bio poseban čovek, pogotovu kada je reč o njegovoj neizmernoj dobroti, uz stihove Besmrtne pesme - Mike Antića:

     ”Uprkos danima sivim

     kad vidiš neku kometu

     da nebo zarumeni,

     upamti: to ja još uvek

     šašav letim, i živim.”