16
ned, jun
Средњовековна бајка
Kategorija: Društvo

Средњовековна бајка

     На платоу испред храма Светог Николе, свечано је обележен велики српски јубилеј - 850 година од изградње првих Немањиних задужбина у Куршумлији.

     Манифестација је реализована под покровитељатвом Општине Куршумлија, а кроз идејну замисао Туристичке организације, Народне библиотеке и АД "Планинка".

     Према речима Црњанског сјајно доба српске историје отпочели су управо Немања и његови синови, Сава и Стефан Првовенчани. Немањина појава представља прелом између ћутања векова и порука историје. Од Немањиног доба „слика Српства на Балкану пуна је реда нашег дивног неимарства, зелених и модрих, надземаљских светлости нашег црквеног сликарства, трептавих пламенова жижака крај којих бдију, у ноћи, писци црнорисци, величанствених појава средњовековних ктитора, владара просветитеља и светитеља, чије руке допиру до Сирије и Синаја, остављајући траг једне светле, средњовековне српске културе.“

     Дан обележавања осам и по векова од постојања монументалних средњовековних задужбина Стефана Немање у Куршумлији, која је представљала центар српске средњовековне државе, отпочео је светом литургијом, којом је началствовао Његово Преосвештенство Владика Нишки Арсеније, уз саслужење јереја и богослова.

     Светковини су присуствовале делегације из Топличког округа, Војске Србије, Завода за заштиту споменика културе из Ниша, представници Општине Куршумлија, посланици у Скупштини Републике Србије и неколико хиљада посетилаца.

     Заменик предсеника Општине Куршумлија, Небојша Јовић, указао је на дугу и значајну историју Куршумлије, истичући да Општина Куршумлија наставља обнову оба манастирска комплекса, бисера средњовековне архитектуре - манастир Пресвете Богородице (најстарија задужбина Стефана Немање, у близини ушћа реке Косанице у Топлицу, који је Немања посветио својој жени Ани, а она се у њему замонашила под именом Анастасија и неко време била монахиња и настојница) и манастир Светог Николе (налази се на узвишењу које се уздиже над градом, изнад ушћа Бањске у Топлицу, где је Свети Сава благословио првог верника, пошто је Српска православна црква добила самосталност).

     Посетиоци су били у прилици да чују и значајне археолошке податке и планове, за оба манастира, од Милета Вељковића из Завода за заштиту споменика културе Ниш.

     Након свечаног отварања, уследио је дефиле витешких трупа: Бели орлови”, Ред Змаја”, „Пријездини витезови“ и новоформиране витешке дружине из Куршумлије „Белоцрквићи“.

     У духу наше традиције и историје, драмска секција куршумлијске Гимназије „Оно као глума“, извела је средњовековну представу Завет Стефана Немање”, у режији Милије Јевремовић.

     Чувари наше традиције, КУД „Бата Лачковић“, извели су сплет народних игара, а гуслар Новак Миленковић песму „Ода о Куршумлији“.

     Током целодневног културно - уметничког програма организоване су и витешке борбе, мала школа мачевања, стреличарство, радионице сликарства и традиционална ликовна колонија Беле Цркве, у којој су учествовали ликовни уметници: Аница Савић, Момчило Николић, Јелена Петровић и Душица Николић.

     Песникиња и сликарка - Аница Савић и један од учесника поменуте ликовне колоније, у разговору са екипом РТВ Куршумлија, пренела је предивне утиске:

     „И вера, и уметност и завичај су моја духовна уточишта. Овде, крај манастира, од непроцењиве духовне вредности, у пријатној и топлој атмосфери, била сам истовремено у сва три духовна уточишта. Сликала сам, надахнута духом Немањића, прву Немањину задужбину, у мом завичају. Велика је част бити савременик и активни учесник, у иначе, одлично организованој прослави великог јубилеја - 850 година првих Немањиних задужбина.“

     У изложбеном делу простора, поред манастира Светог Николе, представљени су и ручни радови: Биљане Лазић, Мирјане Радосављевић, Ане Јаблановић, Јелене Вучетић, грнчарски производи и керамика „Константинус“.

   У завршном делу манифестације, еминентна уметница - Биља Крстић и „Бистрик“ оркестар поздравили су присутне, похваливши дух традиције и културе, који се осетио током целог дана обележавања овог великог Јубилеја, а својим несвакидашњим концертом, нитима надахнућа, вере и доследности, задивили све посетиоце.

     Биља Крстић и „Бистрик“ оркестар, годинама постижу велике успехе у свету и у нашој земљи. Уметничким радом промовишу традиционалну музику Србије, која све више постаје инспирација светског покрета „World music“.

     Баш као у речима владике Николаја Велимировића: „Шта год да ткаш, везуј конце за небо“, Биља Крстић и „Бистрик“ својом чаробном музиком граде духовни свод, чувајући заједно са слушаоцима нашу културну баштину од заборава.

     Према речима директорке Туристичке организације Општине Куршумлија, Јасмине Савић:

     „Овај средњовековни фестивал, посвећен династији Немањића, организован је са намером да се уврсти у традиционални календар општине Куршумлија, са жељом да се подигне свест људи о значају културно - историјског наслеђа и династије Немањића, не само за Општину Куршумлија, већ и за читаву државу.

     Покренута је и иницијатива за изградњу споменика Стефану Немањи код Манастира Св. Николе.

     Током обележавања великог Јубилеја, у духу династије Немањића, сви посетиоци и учесници имали су утисак да широм отворених очију виде праву српску, средњовњковну бајку, на платоу испред храма Светог Николе, у нади да ће пробуђени дух прошлости, ову јединствену манифестацију претворити у традицију.