16
ned, jun
Svetski dan knjige za decu
Kategorija: Društvo

Svetski dan knjige za decu

     Međunarodni dan knjige za decu, uveden je pre pola veka u cilju promocije dečije književnosti i čitanja, kako bi se skrenula pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca širom Srbije.

     U svetu se obeležava 2. aprila, od 1967. godine, na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, danskog književnika, tvorca „Male Sirene“, „Ružnog pačeta“ i brojnih drugih, blistavih bajki, bez kojih odrastanje nije moguće zamisliti.

     Biblioteke širom Srbije tim povodom organizuju različite programe, radionice i promocije knjiga za decu, kako bi ukazale na važnost otkrivanja vrednosti knjige i magije čitanja u najranijem uzrastu.

     Narodna biblioteka Kuršumlija pripremila je izložbu odabranih knjiga za decu, uz upoznavanje najmlađih sugrađana sa radom ove ustanove, a kao poseban program dobrodošlice za mališane dečijeg vrtića „Sunce“, organizovala je scensko - muzičku predstavu „Siđine igrarije.“

     Brojni polaznici predškolske ustanove, sa svojim vaspitačima, uživali su u čaroliji najlepših knjiga za decu, priređenoj predstavi i ljubaznosti bibliotekara, koji su im zajedno sa direktorom - Nebojšom Gašićem priredili ovaj neobičan dan.