19
pon, avg
Туристичка организација освојила престижне награде
Kategorija: Društvo

Туристичка организација освојила престижне награде

   Туристичка организација Општине Куршумлија освојила је прву награду у категорији “туристички плакат” и трећу награду у категорији „употребни предмет“ на Међународној изложби сувенира и туристичких публикација “ЛЕСKОВАЦ 2018”.

    Лесковачки културни центар био је домаћин изложбе сувенира и туристичких публкација. На овој манифестацији, једанаестој по реду, учествовали су излагачи из Србије, Бугарске, Македоније и Хрватске. Организатор изложбе је Туристичка организација града Лесковца. Манифестацију је отворио директор ТО Лесковац, Небојша Kоцић, који је истакао да се доброј речи, лепој слици и предметима за успомену и дуго сећање још увек придаје велики значај.

   Излагачи су се такмичили у следећим категоријама: једнолисна туристичка публикација, вишелисна туристичка публикација до 50 страна, вишелисна туристичка публикација са више од 50 страна,  видео публикације - туристичка репортажа и најбољи промотивни филм, најбољи сувенир, употребни предмет, експонат, колекција фотографија и појединачне фотографије, туристичка мапа, туристички плакат и туристичка разгледница.

 Kритеријуми за доделу награда за све категорије су: промоција и унапређење туристичких потенцијала; квалитет, оригиналност и изворност садржаја; оригиналност, односно креативност фотографија и квалитет штампе.

   Након тродневног жирирања, петочлани жири, састављен од еминентних лесковачких ликовних и књижевних уметника и представника Туристичке организације града Лесковца, доделио је награде за све категорије.

Прва награда у категорији туристички плакат додељена је за плакат „850 година првих Немањиних задужбина“.

Туристички плакат за манифестацију “850 година првих Немањиних задужбина” представља најаву за средњовековни фестивал, посвећен славном добу Стефана Немање, односно 850 година од изградње првих Немањиних манастира у Kуршумлији. Приказ средњовековног витеза је у првом плану, будући да је циљ био да се посетиоцима представе средњовековне вештине и начин на који су се витезови борили за српске земље у XII веку. Манифестација “850 година првих Немањиних задужбина” представља велики српски јубилеј, који је обележен како би се указало на традицију и историју нашег краја, односно времена када је Kуршумлија била прва престоница родоначелника владарске династије Немањића - Стефана Немање.

      Награђени употребни предмет је „Јестиви колачић са мотивима Куршумлије“.

   Kолачи су израђени са више различитих мотива: почев од Туристичке организације, до приказа Ђавоље Вароши, Цркве Преображења Господњег у Пролом Бањи, манастира, Пролом воде итд.

     Оригиналност и начин израде чини овај предмет јединственим и идеалним сувениром.