25
pon, maj
Велика повеља „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ одлази у руке АД „Планинка“
Category

Велика повеља „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ одлази у руке АД „Планинка“

     Дан планете Земље је време када у нашој средини скрећемо пажњу на појединце или организације, који су својим делањем у протеклим годинама задужили све нас, чинећи да будућим генерацијама оставимо бољи простор за живот и рад.

     Ово је двадесета додела Велике повеље „Зелена планета“, која је једно време носила назив  „Маслинова грана“. Ово признање, које слови за најзначајније признање које се у Србији додељује за област екологије, упућује Друштво стручњака еколошких наука Србије.

     Ове године, свечаном уручењу Повеље, присуствоваће, добитнику честитати, а присутнима се обратити, господин Иван Карић, државни секретар у Министарству животне средине Републике Србије.

     Свечано уручење Повеље одржаће се на ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ (22. априла 2019. године), у 15:00 сати у Пролом Бањи.

     Петочлани жири, донео је одлуку: да се Велика повеља „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“, за учињено добро природи, додели АД „ПЛАНИНКА“ из Куршумлије, као стараоцу споменика природе „ЂАВОЉА ВАРОШ“.

     Када се АД „Планинка“ прихватила старатељства над овим заштићеним добром од изузетног значаја, јавност је много више сазнала о „Ђавољој Вароши“, њеним вредностима и потреби пре свега њене заштите, очувања, али и промоције, унапређења и стварања предуслова да буде лакше доступна посетиоцима.

     За похвалу су све активности на спровођењу плана развоја кроз реализацију бројних појединачних пројеката, информативна и васпитно - образовна делатност, успешна кандидатура за улазак у групу Седам нових светских чуда 2008. године, када је цео свет сазнао за „Ђавољу Варош“. Последица свега тога је долазак више десетина хиљада туриста, посетилаца, љубитеља природе и знатижељника, сваке године.

     АД „Планинка“ из Куршумлије је одличан старалац и добар домаћин споменику природе „Ђавоља Варош“. Такође, као друштвено одговорна организација, од изузетног је значаја за опстанак и развој подручја Луковске Бање, Копаоника и целе општине Куршумлија, поручује председник жирија - Бранислав Маринков.