18
pon, nov
Заједничко представљање књига
Kategorija: Društvo

Заједничко представљање књига

     У четвртак, 18. априла, у препуној сали СО-е Куршумлија, са почетком у 18:00 сати, Народна библиотека организовала је заједничко представљање књига „Општина Подујево“ - Милана Марковића Лаке и збирке прича „Узимање жеље“ - Весне Пауновић Ђукић.

     О књигама су говорили аутори - Милан Марковић и Весна Пауновић Ђукић, академик - Раде Биочанин, рецензент - др Мирјана Бојанић Ћирковић, издавач - Драган Огњановић, књижевник - Радивоје Пантић и в.д. директора Народне библиотеке - Небојша Гашић.

     Милан Марковић наглашава да представљање своје друге књиге започиње у Куршумлији, затим следе промоције у Нишу, Блацу, Краљеву, Београду, Смедереву и Крагујевцу.

     Нова књига говори о Општини Подујево, о граду и селима којих има укупно седамдесет седам и првом сусрету Подујевчана, који је одржан 31. марта прошле године у Крушевцу.

     Према речима Милана Марковића, овим делом је обухваћен цео xx век, заступљене су географија и демографија, уз попис за свако село. Књига је штампана у 400 примерака, али је на изненађење аутора, неопходно извршити доштампавање, с обзиром на велико интересовање, како у Србији, тако у Европи и Америци.

     Весна Пауновћ Ђукић истиче да је нову збирку „Узимање жеље“ посветила својим прецима и потомцима. Реч је о „Причама из старе фиоке“ и „Записима са пола пута“.

     Рецензент - др Мирјана Бојанић Ћирковић напомиње:

     „Читалац који прати стваралаштво Весне Пауновић Ђукић у додиру са сваком новом књигом ове списатељице очекује да ће дело које држи у руци разиграти азбуку његових чула, да ће га, вођеног идејом слободе, подсетити да се окрене стварном, истинском животу и подстаћи да досегне своју духовну пуноћу. (...) Стога је ова збирка о животу у Метохији, о топлини у породичном кругу, о традицији, вери и веровањима, о промишљањима живота из традицијског и „савременог“ угла, кроз очи човека који је на себи понео бреме живота на нашим просторима, али и разбуктао силину љубави у себи, не само ниска списатељичиних исповести, већ и наша, универзална прича о животу у свим његовим бојама, мирисима и детаљима.“