16
ned, jun
Захвалница за РТВ Куршумлија
Kategorija: Društvo

Захвалница за РТВ Куршумлија

     Копнена Војска Србије, на челу са командантом, генерал - потпуковником, Милосавом Симовићем, упутила је захвалницу РТВ Куршумлија "за сарадњу са Командом Копнене војске и допринос у развијању и неговању патриотизма, родољубља, слободарског духа српског народа и традиције славне Српске војске".

     Поручник С. Милосављевић доставио је и видео - материјал екипи РТВ Куршумлија, тачније снимак свечане академије, која је одржана поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије, у Дому војске у Нишу, под називом „Продор за крај Великог рата“, а којом је на својеврстан начин заокружена целина обележавања 100 година од завршетка Великог рата:

     „Поштовани господине Савићу,

     У име генерал - потпуковника, Милосава Симовића и своје име, молимо Вас да примите ову скромну захвалницу у знак дугогодишње, успешне сарадње између РТВ Куршумлија и Команде Копнене војске“.

     Свечаност је одржана у присуству начелника Генералштаба Војске Србије, генерал - потпуковника Милана Мојсиловића, чланова колегијума министра одбране и колегијума начелника Генералштаба.

     На почетку свечаности, прочитана је и честитка председника Републике и врховног команданта, Александра Вучића.

     Присутнима се обратио командант Копнене војске, генерал - потпуковник, Милосав Симовћ, који је подсетио на славну војничку историју српског народа:

     „Српски војник до 1918. године, а посебно од тада до сада, био је, остао и биће темељ, камен, стуб наше државе, а посебно ондашње Копнене војске, која је незадрживо надирала ка Нишу и Београду, као и садашње Копнене војске, која је чувар отаџбине Србије. Поносан сам на све војнике, подофицире, официре и цивилна лица Копнене војске, посебно на оне који су учествовали у вежби „Век победника 1918 - 2018“, а срећан што смо ми пешадинци, артиљерци, тенкисти и остали припадници Копнене војске, имали част и срећу да сарађујемо са нашим колегама, врсним професионалцима из Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране“, рекао је генерал Симовић и поручио да „нема друге, ни боље државе, него наше, нити друге, ни боље војске од наше“.

     Свечаној академији присуствовали су: представници Града Ниша, нишких градских општина, локалних самоуправа, верских заједница, удружења, ветерани и бројни гости.

   У културно - уметничком програму учествовали су: Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, Хор „Бранко“, бројни вокални солисти и драмски уметници.

     Дан Копнене војске и Дан пешадије прослављају се 16. новембра, у спомен на дан када је 1914. године почела битка, у којој је српска војска извојевала своју највећу победу - Колубарска битка. Носилац борбених дејстава српске војске у току ове битке било је 11 пешадијских и једна коњичка дивизија, подржаних са 426 артиљеријских оруђа.