24
pon, sep
Изложба „Гвоздени пук“ у хотелу „Европа“
Kategorija: Društvo

Изложба „Гвоздени пук“ у хотелу „Европа“

     Историјско - документарна поставка, историчара Петка Марјановића, отворена је у куршумлијском хотелу „Европа“.

     Изложба на тему „Други пешадијски пук, првог позива, Књаз Михајло“ организована је поводом 105 година од формирања „Гвозденог пука“.

     Изложбу је отворио директор Спортско - пословног центра Куршумлија Драган Симић, док је деценијама прикупљану грађу о славној једници, присутнима представио аутор, кустос Народног музеја „Топлице“ Петко Марјановић.

     Отварању су присуствовали представици локалне самоуправе, бројни грађани и ученици куршумлијских основних школа.

     Циљ историчара Марјановића био је да овом изложбом отргне од заборава најбољу јединицу српске војске (у ратовима од 1912. до 1918. године) и хронолошки систематизовану грађу учини доступном широј јавности, уз идеју водиљу: „Сећајући се предака, да будемо достојни потомци“.

     Према његовим речима, својом храброшћу, „Гвоздени пук“ стекао је бесмртну славу. Учествовао је у свим ратовима. Био је страх и трепет за непријатеља.

      Овом поставком обухваћени су подаци о учесницима првог позива, који су имали од двадесет једну до тридесет једну годину.

     У току ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, Србија је мобилисала око сто пукова. Мобилизација је отпочела у Прокупљу, а учествовали су у Првом и Другом балканском рату, у Првом светском рату, на Солунском фронту, његовом пробоју са савезницима и ослобађању многих градова у Македонији, затим у Србији, од Ниша до Кикинде, прешли су Дунав и слободили Банат.  

     Међу представницима ове елитне јединице било је 208 носилаца Карађорђеве звезде са мачевима и 36 двоструких носилаца Карађорђеве звезде са мачевима. Краљ Петар сахрањен је са заставом овог пука.