16
ned, maj
     Hitno potrebna pomoć porodici Lešnjaković!
Category

Hitno potrebna pomoć porodici Lešnjaković!

     Stjepan i Svetlana Lešnjaković rođeni su Kuršumličani, koji već 30 godina žive u Beogradu. Svetlana je dugogodišnji bubrežni bolesnik sa policističnim bubrezima, za koje je morala da uradi nefrektomiju (vađenje), zbog njihove veličine.

     Svetlana je već 10 godina na hemodijalizi, jer nema srodnog živog donora sa A+ krvnom grupom. Suprug Stjepan je sa B+ krvnom grupom i nije postojala mogućnost da joj pomogne, iako je to bila njegova želja od samog početka. U tom dugogodišnjem traganju za njenim izlečenjem saznaju da se u Turskoj rade UNAKRSNE transplatacije bubrega i odmah se odlučuju za iste. Stupaju u kontakt sa ljudima koji rade taj medicinski turizam u Istanbulu i dogovaraju odlazak. Kao jedna prosečna tročlana  srpska porodica, sa jednom platom i invalidninom, nisu u mogućnosti da sve to i finansiraju, pa otvaraju račun u fondaciji „Budi Human Aleksandar Šapić“, pod rednim brojem 812, za Svetlanu Lešnjaković. Uz pomoć dobrih i plemenitih ljudi uspeli su da sakupe dovoljnu sumu za svoj poduhvat, tako da 19. oktobra 2020. godine odlaze u Istanbul na unakrsnu transplataciju bubrega, gde u klinici “Medikana” uspešno odrađuju operaciju 27. oktobra 2020. godine, jer je klinika odradila sve preglede i pronašla turski bračni par koji je konpatibilan (podudaran) sa Lešnjakovićima. Stjepan je dao bubreg Turkinji, a njen suprug Svetlani. Operacija prolazi bez ikakvih problema, jer stručnost turskih lekara (hirurga, nefrologa, neurologa, anesteziologa i sestara) je na vrhunskom nivou. Oporavak od operacije prošao je začuđujuće brzo. Savet doktora bio je da napuste kliniku, jer su oni i Kovid bolnica, kako ne bi došli u opasnost zbog virusa.

     Lešnjakovići napuštaju kliniku i odlaze u hotel, gde čekaju prvu kontrolu za dva dana po izlasku i skidanje stenta, koji se radi 21 dan nakon operacije. Posle tri - četiri dana, Stjepan je osetio simptome Korone, a kada je izvršeno testiranje, ustanovljeno je da je pozitivan. Koronom se zarazila i Svetlana. Sada počinje nova životna borba za Lešnjakoviće. Stjepan sa terapijom ostaje u hotelu, a Svetlana odlazi hitno u Infektivnu kliniku na intenzivnu negu, gde se i sada nalazi u borbi sa Kovidom. Uspela je za malo da izbegne respirator i da ostane samo na kiseoniku, jer zbog rane ne može da leži na stomaku. Njeno stanje se polako stabilizuje, krvna slika i sertoracija su se poboljšali i što je najvažnije bubreg RADI!!!

     Svaki dan u bolnici porodicu košta 500 evra. Pošto nisu računali na taj iznenadni i dodatni trošak, ponovo su primorani da mole ljude dobre volje za pomoć. Na fondaciji „Budi Human Aleksandar Šapić“ broj 812 za Svetlanu Lešnjaković može se poslati SMS poruka, može se uplatiti na dinarski i devizni račun koji su na njenom baneru ili linku. Svetlana je već 14 dana na klinici, a predviđa se da bi za 15 dana mogla da izađe kao zdrava osoba. Molimo vas da nam pomognete u ovoj, nadamo se, poslednjoj životnoj borbi za porodicu Lešnjaković.