16
ned, maj
Mladi iz sa juga u Globalnoj nedelji medijske pismenosti održali online događaje u sklopu kampanje #OvakoStojeStvari
Category

Mladi iz sa juga u Globalnoj nedelji medijske pismenosti održali online događaje u sklopu kampanje #OvakoStojeStvari

Razgovarali o značaju medijske pismenosti; upoznavali se sa novim alatima za učenje i komunikaciju u onlajn okruženju; pričali o informacijama i dezinformacijama u svetu oko sebe; zabavljali se stavljajući se u ulogu glavnih aktera u procesu upravljanja pandemijom; vežbali komunikaciju i izveštavanje kroz pripremu kratkih vesti i družili se – ovo bi u najkraćim crtama bio epilog dvodnevnog onlajn treninga u okviru projekta “KOVID(i) pravu INFO”.

Ovim projektom, podržanim kroz #OvakoStojeStvari Izazov 2020, mladi ljudi sa juga Srbije dobili su priliku da postanu aktivni deo obeležavanja Globalne nedelje medijske i informacione pismenosti, pozicionirajući svojim aktivnostima Srbiju na mapi svetskih dešavanja posvećenih ovoj temi.

Tokom treninga, fokus je stavljen na (dez)informacije kojima smo bili, te smo i dalje izloženi usled pandemije KOVID-19, način komunikacije različitih aktera sa građanima, ali i reakcije koje su upotrebljavani načini komunikacije izazivali među stanovništvom. Kroz dinamične i edukativne igre, rad u manjim grupama, onlajn ankete i analizu stavova, mladi su pokazali da im je važno da se njihov glas čuje i da bi voleli da je tokom ove specifične situacije neko obratio posebnu pažnju i na njih i sve izazove kojima je izložena ova uzrasna kategorija.

“Informacija je moć, dezinformacija opasnost. Bitno je znati kako doći do prave informacije, razlikovati informaciju od dezinformacije, proveravati verodostojnost onoga što smo čuli ili pročitali, razvijati kritičko mišljenje i time braniti jedno od naših osnovnih prava – pravo na istinitu i pravovremenu informaciju. Imajući u vidu značaj teme, ponosni smo što je Intermedia ove godine učestvovala u globalnom izazovu i skrenula pažnju na značaj teme medijske pismenosti”, poručio je zatvarajući onlajn skup Vladimir Mitrović, predsednik udruženja Intermedia i koordinator projekta.