16
ned, maj
Mladi iz Topličkog okruga aktivni u nedelji medijske pismenosti
Category

Mladi iz Topličkog okruga aktivni u nedelji medijske pismenosti

Svoj doprinos Globalnoj nedelji medijske i informacione pismenosti koja se obeležava od 27. do 31. oktobra 2020. daće i udruženje Intermedia iz Blaca. Projekat “KOVID(i) pravu INFO” ima za cilj da kroz planirane aktivnosti doprinese medijskom opismenjavanju mladih iz Topličkog okruga.

O tome kako mladi doživljavaju informacije kojima su izloženi tokom pandemije, da li te informacije doprinose smirivanju ili širenju tenzije među populacijom, kako razlikuju senzacionalističke vesti i poluinformacije od realnog prikaza stanja, gde se i kako informišu, i da li ih uopšte zanima da kroz medije saznaju više o novostima na dnevnom nivou, razgovaraćemo sa izabranim polaznicima na dva predviđena onlajn događaja.

Simulirajući sopstveno učešće u procesu informisanja stavljanjem u uloge predstavnika vlasti, kriznog štaba i medija, kao najznačajnijih aktera tokom upravljanja pandemijom, mladi će učiti o značaju adekvatnog, preciznog i pravovremenog informisanja; razmenjivati mišljenja o dosadašnjem medijskom delovanju u vezi sa pandemijom i razvijati svest o značaju medijske pismenosti. Na kraju ovog interesantnog informativno-edukativnog procesa, mladi polaznici će uz pomoć stručnjaka za medije sami kreirati relevantna saopštenja, ukazujući kroz ista šta bi njima bilo od značaja za sticanje pravih informacija.

Pravo na informaciju i adekvatno informisanje jedno je od osnovnih ljudskih prava i obaveza svih nas je da, promovišući ga i štiteći, novim generacijama omogućimo da ovo pravo i koriste. Stoga nam je namera da projekat “KOVID(i) pravu INFO” bude samo jedna u nizu aktivnosti posvećenih ovoj temi među mladima. Događaji će biti realizovani putem Zoom platforme i svi zainteresovani ih mogu pratiti na zvaničnoj fejsbuk strani Udruženja: https://www.facebook.com/ugintermedia u četvrtak i petak (29. i 30. oktobra 2020. godine), od 17:00h.

Pozivamo mlade (od 18 do 30 godina) koji su zainteresovani za učešće na događaju, da se prijave tako što će da pošalju svoje kontakt podatke (ime, prezime, email) na email adresu našeg udruženja Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili direktno porukom putem naše fejsbuk strane. Rok za prijavu za učešće je četvrtak 29. oktobar, do 15:00h.

Projekat “KOVID(i) pravu INFO” (Ko vidi pravu info) je podržan u okviru #OvakoStojeStvari Izazova 2020, sa ciljem obeležavanja globalne Nedelje medijske i informacione pismenosti. Proizvedeni sadržaj i stavovi izrečeni u okviru projekta su isključiva odgovornost sprovodioca projekta.