13
sub, avg
Сећање на жртве НАТО бомбардовања у Куршумлији
Kategorija: Društvo

Сећање на жртве НАТО бомбардовања у Куршумлији

     Служењем парастоса, минутом ћутања и полагањем венаца на споменик погинулима у градском парку и Гарнизону Војске Србије „Топлички устанак“, 24. марта у Куршумлији је обележен Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања.

     Полагању венаца присуствовали су министар одбране и потпредседник Владе Републике Србије - др Небојша Стефановић, председник Општине Куршумлија - Радољуб Видић, представници Локалне самоуправе, Војске Србије, СУБНОР-а и других удружења, породице погинулих и грађани Куршумлије.

     Тачно пре 22. године, на Гарнизон у Куршумлији пали су први пројектили и усмртили 11 војника и официра, док је 27-оро било повређено. Током 78 дана забележена су 72 надлетања, а сирене су се огласиле 137 пута током бомбардовања, a у току 33 гранатирања: Куршумлије, Преполца, Самокова, Мердара, Високе, Рудара, Куршумлијске Бање и још неких насеља. У Косаници и Горњој Топлици забележене су чак 432 снажне детонације (упућено је седам крстарећих ракета, пет контејнера касетних и 10 контејнера напалм бомби), док су становници под ваздушном опасношћу провели 1.359 часова. У Куршумлији су страдали припадници војске, полиције, као и недужни цивили. Најтежи злочин догодио се у селу Мердаре 12. априла, на највећи хришћански празник - Васкрс, где је једанаестомесечна беба - Бојана Тошовић преминула у наручју свог оца, који није успео да је заштити од смртоносних пројектила.

     Након полагања венаца присутнима су се обратили министар одбране и потпредседник Владе Републике Србије - др Небојша Стефановић, председник Општине Куршумлија - Радољуб Видић и потпредседник СУБНОР-а - Жељко Зиројевић. Министар одбране је истакао да смо дужни да се сећамо људи који су дали живот за своју земљу и да се заувек са поносом морамо сећати тих људи и њихових херојских дела. У тих 78 дана НАТО агресије, захваљујући високом моралу, одлучности, обучености и спретности, иако знатно слабији, не жалећи своје животе и не марећи ко је противник, припадници наше војске чинили су немогуће, бранили су своју отаџбину једину коју су имали, једину коју имају, и нису је изгубили. Војска Србије била је и јесте увек уз свој народ. Поносни смо на те људе у нашим редовима који су показали да велико срце у свакоме, које куца за Србију, никада не може да буде заустављено - истакао је министар одбране.

     Министар Стефановић је положио венац и на спомен обележје у куршумлијској касарни, где је било истурено командно место Треће армије, а где је првог дана бомбардовања 11 припадника Војске Србије, официра, подофицира и војника изгубило животе, а 27-оро рањено.

     Министар одбране - др Небојша Стефановић, као и председник Општине Куршумлија - Радољуб Видић састали су се, после церемоније полагања венаца у касарни „Топлички устанак“ са Миленом Николић, ћерком резервног капетана прве класе Милована Илића, који је 1999. године изгубио живот у НАТО бомбардовању касарне у Куршумлији. Састанку је присуствовала и Радица Славковић, медицинска сестра, која је 24. марта 1999. године међу првима притекла у помоћ рањеним војницима.