04
pon, mar
Сећање за вечито памћење
Kategorija: Društvo

Сећање за вечито памћење

На планини Кременици, у селу Бистрица, код Лазаревца, откивена спомен - плоча јунацима Колубарске битке

Ових дана навршава се сто осам година од Колубарске или Сувоборске битке, која се одиграла од 16. новембра до 15. децембра 1914. године, на фронту дугом преко 200 километара. Фронт се протезао у долини реке Колубаре и на обронцима Сувобора и Маљена између бројније и боље наоружане Аустроугарске војске и војске Краљевине Србије.

Битка је окончана успешном противофанзивом Прве армије Српске војске којом је командовао војвода Живојин Мишић.

Важну улогу у овој епопеји имао је Други пук Моравске дивизије ''Књаз Михаило'', једини пук са почасним називом ''гвоздени'' пук, посебно његов Трећи батаљон, Косанички батаљон, за који академик Васа Чубриловић каже да је био ударна песница и оштро копље које је пробијало све препреке.

У Колубарској бици своје животе у цвету младости на олтар отаџбине положило је 928 јунака Топлице и Косанице.

Потомци овог Косаничког батаљона и Топличког ''гвозденог'' пука, на дан капитулације Аустроугарске, 3. новембра ове године, на највишој коти планине Кременица, у селу Бистрица, код Лазаревца, открили су спомен - плочу, коју је донирао и поставио Зоран Ђорђевић, инжењер шумарства из Сремске Митровице, чији су преци, родом из села Кастрата, надомак Куршумлије, војевали у Великом отаџбинском рату.

- Нека ово спомен - обележје буде трајна успомена и вечито сећање на српске ратнике, који овде, на земљи крвљу натопљеној, пострадаше за отаџбину и слободу. Неумрли витези Топлице и Косанице својом храброшћу и подвизима у противнападу у сувоборској бици, не жалећи своје младе животе, на делу су показали како се брани домовина и како правда побеђује зло, које ником добро није донело – казао је Ђорђевић, између осталог.

Војвода Живојин Мишић је успешно водио Српску војску у оба Балканска рата. После Кумановске битке 1912. године унапређен је у чин генерала, а прославио се и у Колубарској бици 1914. године. У тој епопеји на делу је показао изузетан талент војног стратега.

После ове битке начелник штаба аустро - угарске врховне команде Франц Конрад је изјавио да их је генерал Мишић надмудрио и заслужено победио у свим елементима војне тактике, стратегије и доктрине у пуном смислу.

За ту највећу победу Српске војске у Великом отаџбинском рату Живојин Мишић је добио титулу војводе, највеће одликовање и признање српском војнику и официру.

Р. Глигоријевић