04
pon, mar
Kategorija: Društvo

Školi sa jednim učenikom u selu Merćez priključena struja

Desetogošnji Milinko Kostić svakog dana iz susednog sela Magovo dolazi na nastavu u selo Merćez, u isturenom odeljenju OŠ "Miloje Zakić" iz Kuršumlije gde je i jedini đak. Kako kaže, omiljeni predmeti su mu matematika i likovno, a najveći problem je to što nema društvo za učenje i igru.

Na inicijativu Ministarstva prosvete a u saradnji sa Opštinom Kuršumlija i PD "Jugoistok" Niš sprovedena  je struja i škola je osposobljena za rad i nastavu od 45 minuta. Učiteljicu Bojanu i jedinog učenika u pomenutom odeljenju u utorak 11.02.2014. godine obišao je direktor PD "Jugostok" Niš Igor Novaković sa saradnicima Ivanom Gašićem i Milanom Đurđevićem.

"Veoma sam srećan što je naša skola napokon  dobila struju, moja najveća želja bila je da koristim lap-top koji sam dobio, kao i sva druga deca", kaže desetogodišnji Milinko. Direktor PD "Jugoistok" Igor Novaković tom prilikom je rekao da je mnogo ranije trebalo sprovesti električnu energiju u ovoj školi i naglasio da je obaveza EPS-a da kao društveno odgovorna kompanija električnu energiju sprovede i do najudaljenijih mesta kako bi stanovnicima a pre svega deci olakšali život.

Učiteljica Bojana je u potrazi za poslom napustila srce Šumadije, rodni Kragujevac i doselila se u kuršumlijsko selo Merćez, udaljeno dvadestek kilometara od Kuršumlije.

U narednom periodu PD "Jugoistok", započeće veliku investiciju koju će sprovesti ogranak "Jugoistoka" u Prokuplju a odnosi se na izgradnju 35-og kw dalekovoda do Lukovske Banje sa željom da se pomogne razvoju turističkog potencijala Lukovske banje.