15
sub, jun
Из историјата штампе у Топлици
Kategorija: Društvo

Из историјата штампе у Топлици

Зачеци штампе у Топлици датирају од пре девет деценија, тачније из далеке 1932. године. Наиме, те године, 4. августа, појавио се први број ''Топличких новина.''

Највероватније је то био једини број, јер ниједан наредни није пронађен.

          Власник и одговорни уредник листа био је Чедомир О. Јанковић, чије је име наведено у заглављу листа.

          Место излажења листа била је означена варош Прокупље. Први и вероватно једини број тог листа је штампан у Штампарском заводу ''Покрет'' у Лесковцу.

          Занимљиво је да је одговорни уредник листа живео у Пепељевцу, селу надомак Куршумлије, и позивао сараднике и читаоце да му рукописе и претплату шаљу на кућну адресу.

          У памћењу је остало да је шест година касније, уочи вишестраначких избора локалних и републичких, 1938. године, штампан лист под називом ''Глас Топлице'', гласило Демократске странке.

          После ослобођења од фашистичког окупатора у Другом светском рату, 24. октобра 1944. године, у Прокупљу је штампан први број ''Народног гласа'', гласило Окружног народноослободилачког фронта за Топлицу и Косаницу. Лист је излазио два пута недељно, уторком и суботом.

          Лист је касније преименован у ''Топличке новине'', чији је први главни и одговорни уредник био Слободан Баја Несторовић, касније знаменити новинар листа ''Политика'' и уредник Дописничке службе у редакцији тог београдског дневника.

          Шездесетих и седамдесетих година минулог века ''Топличке новине'' су излазиле из штампе петком. Тих година редакцију овог гласила за друштвена, економска, културна и друга питања, су чинили: главни уредник Благоје Глозић, технички уредник и новинар Драгољуб Мијатовић Цига, новинар Златко Стевић, спортски репортер и уредник спортске рубрике Живорад Димкић Буцко и шеф рачуноводства Велимир Веља Радовић.

          Хонорарни дописници из Житорађе су били Хранислав Храна Драгутиновић, касније директор Народног позоришта у Прокупљу и Неђо Војводић. Из Крушевице је извештавао наставник Ратко Јовичић, а из Блаца банкарски службеник Томислав Ракић. Дописник из Мерошине био је Властимир Власта Николић, а из Куршумлије знаменити учитељ Ђека Р. Кљајић, наставник српског и француског језика Добривоје Голубовић и професор географије Милан Радојичић.

          Прве кораке у овој одговорној професији начинио сам као ученик Гимназије ''Радош Јовановић Сеља'' у Куршумлији, да би 1971. године ''Топличке новине'' постале саставни део београдских ''Вечерњих новости.''

Осим суботе и недеље у том београдском дневнику једна страна је била намењена актуелним догађајима у области Топлице.

          Двадесетог маја 1994. године, у циљу потпунијег информисања јавности, прокупачки недељник је поново самостално гласило за Топлицу. Тада се појавио први број овог листа у новом формату и облику са већим бројем страна и рубрика, обогаћен новим садржајима и занимљивим причама о људима и догађајима, репортажама и подсећањима на минула времена из богате и славне прошлости слободарске Топлице и устаничке Косанице.

Први уредник листа био је професор књижевности и песник Воја Красић. Њега наслеђује Боривоје Боро Борозан, књижевник из Мостара.

На дужности главног уредника налазили су се и Мирјана Марић и Александар Биочанин, док је једно веме директор ове новинске куће био Славољуб Димитријевић Песник.

          Од првог броја ''Топличких новина'', које су пратиле дешавања у друштвеном, политичком, привредном, културно-уметничком, забавном и спортском животу, и о томе обавештавале своје читаоце, минуло је, ево већ, више од девет деценија. Свих тих година у редакцији ''Топличких новина'' своје прве кораке на путу журналисте начинило је неколико даровитих, амбициозних и талентованих младих људи, који су постали угледни новинари новинских, радио и телевизијских кућа.

То се нарочито односи на последње две и по деценије када су ''Топличке новине'', с правом се може рећи, постале расадник новинара. Та кућа је изнедрила не само представнике ''седме силе'', већ и угледне друштвене раднике и ствараоце у култури, уметности и другим областима живота и рада, што заслужује пажњу и поштовање.

          Од 2005. године ''Топличке новине'' постају билтен градске управе у Прокупљу у саставу Одељења друштвених делатности за информисање.

Редакцију листа чине новинари Мирјана Марић, Лидија Стаменковић, Љиљана Мировић и форо-репортер Срђан Дробњаковић, који истовремено пишу и уређују текстове за званични сајт градске управе у граду подно Хисара.

Билтен излази једанпут месечно.

                       Радољуб Глигоијевић