04
pon, mar
Kategorija: Kultura

Obeležena 20. godišnjica Likovne i vajarske kolonije u Prolom Banji

U Prolom Banji danas je otvorena izložba radova nastalih na 20. Međunarodnoj likovnoj i vajarskoj kolonije "Bele Crkve". Inspirisani lepotom ovog kraja umetnici iz Rusije, Slovačke i Srbije stvorili su dela vredna pažnje i probirljivih ljubitelja umetnosti.

Koliko umetnici vole Prolom Banju pokazalo se na svečanom ručku kada nisu mogli da sakriju emocije, a neki čak ni suze.

Likovna umetnica iz Sankt Peterburga Ljudmila Čagina je uz Anicu Savić iz Niša ikona ove likovne kolonije. Ona je po deseti put došla u Prolom Banju i kaže da joj nije teško da pređe nekoliko hiljada kilometara.

-Ja sam ovde osećam kao kod kuće. Društvo, atmosfera a najviše ljubazni domaćini, sve to utiče da jedva čekam proleće, kada se kolonija organizuje - kaže Čagina i dodaje da kad dolazi prvo leti avionom od Sankt Peterburga do Moskve, a onda od Moskve do Beograda, ali joj put ne pada teško jer dolazi kod prijatelja.

Vajar iz Beograda Karlo Astrahan kaže da Planinka i Prolom Banja mnogo ulažu u umetnost i da je ova kolonija najbolja i najorganizovanija na Balkanu. Slično misle i Bata iz Vučja i čuvena trojka iz Kovačice.

O koloniji je govorio njen osnivač i direktor Radovan Tanasković, koji je podsetio da je kolonija započela na predlog grupe studenata likovne umetnosti. Izložbu je otvorio direktor Prolom Banje Zlatko Veljović.

Međunarodni žiri sastavljen od učesnika međunarodne likovne kolonije "Bele Crkve", izabrao je najbolje radove koji su pristigli na konkurs koji je raspisala Narodna biblioteka na temu "Temelji srpske crkve i države", povodom 850 godina od izgradnje prvih zadužbina Stefana Nemanje.

Žiri u sastavu Momčilo Nikolić, Ljudmila Čagina, Natalija Hrabatina, Aleksandar Filipov, Anđelka Trajković i Anica Savić odlučio je da dodeli dve prve, dve druge i dve treće nagrade. Nagrade su dobili Dijana Novaković iz OŠ "Drinka Pavlović", Vojin Đorović iz OŠ "Drinka Pavlović", Andrija Milivojević OŠ "Miloje Zakić", Dušan Milosavljević iz OŠ "Drinka Pavlović", Ana Šejić OŠ "Drinka Pavlović", Luka Nestorović OŠ "Drinka Pavlović". Pohvaljen je rad Marka Mićunovića učenika OŠ "Drinka Pavlović". Nagrade je uručio akademski slikar prof. Momčilo Nikolić.

Slikar iz Rusije Ljudmila Čagina uručila je nagrade učenicima OŠ "Drinka Pavlović", koje su osvojili na Međunarodnom likovnom konkursu, koji je organizovan u Belgorodu u Rusiji. Nagrađene su i učiteljice i direktor škole Radiša Nikić.