11
pon, dec
Otvoren muzej u Sagonjevu
Kategorija: Kultura

Otvoren muzej u Sagonjevu

Selo Sagonjevo u Opštini Kuršumlija u svemu je bilo prvo. Kada se počeo uzgoj jagodastog voća, bili su prvi, kada je trebalo da se odvoje od mesne zajednice Žuč, ponovo prvi, a sada su prvi otvorili muzej u porodici Radovanovića.

Osnivač i kustos muzeja Radovan Radovanović, koji je dao ime muzeju "Otrgnuto od zaborava”, kaže da je svaka kuća u selu Sagonjevu muzej. Svi eksponati nisu iskopine to su predmeti, alati, pribor i pokućanstvo, kojima su se seljani vekovima služili, a ja sam, ističe Radovan, imao želju i volju da sve predmete sačuvam, sa kojima se i sada mogu da služim, posebno kada me posete prijatelji, rođaci i komšije koji hoće da evociraju uspomene na detinjstvo, ali i priče dedova i pradedova, jer mnoge predmete, kao deca, nisu koristili.

Ovaj muzej je veoma specifičan, u njemu se eksponati smeju dodirivati, ali i koristiti, pa tako kustos Radovan priprema hranu u zemljanoj kalenici punoj mleka i drobljene proje i sa gostima doručkuje. Hleb je iz crepulje, sira i kajmak, sa lukom i paprikom sve kao u davna vremena na malom stočiću – sofi, uz tronoškice, koje su takođe ekspopnati.

Nakon obilnog doručka, da bi doživljaj i sećanje na minula vremena bio potpun, krene guslar podsećajući prisutne na srpske junake i davne bitke kojih je u ovim krajevima bilu od pamtiveka.