11
pon, dec
Patuljci izbrojali sedam kozjih ušiju
Kategorija: Kultura

Patuljci izbrojali sedam kozjih ušiju

U skupštinskoj sali Opštine Kuršumlija predstavljeni su romani "Kozje uši", književnice i scenariste Vladislave Vojnović, (nominovan za Ninovu nagradu)  i "Patuljci broje do sedam" Vojislava Radojkovića, u organizaciji Narodne biblioteke Kuršumlija.

Za roman "Kozje uši" Vladislava Vojinović dobila je prestižne nagrade -  "Deretinu" i nagradu "Stevan Sremac". Pre mesec dana završeno je i snimanje istoimenog filma. Knjiga je sivohumorna i uzbudljiva priča o borbi za opstanak na rubu svetske socijalne kataklizme.

Glavni lik Stojanka, žena, majka i baka, još jedna je povratnica iz zanosa u stvarni život, tamo negde u južnom Banatu, između grada i sela, u hladu vrba, topola i bagrenja, gde troši šestu deceniju života, ali i dalje crpi snagu iz jednog juna u Beogradu u kom se neće toliko osećati i pamtiti miris lipe koliko bujica strasnih demonstranata koja je donosila nešto novo, nešto što izbija iz oka, srca, glasa i ponovo rođene kolektivne nade.

U svom romanu "Patuljci broje do sedam" Vojislav Radojkovic iz savremene, obične "beogradske" priče zalazi u tematske krugove vlaške crne magije i poznate starokineske filozofske priče o varljivosti sna i istine.

Isprva priča o dvojici najboljih prijatelja koji na pragu srednjeg doba doživljavaju velike promene u svojem porodičnom i emotivnom životu, ovo delo postaje vrtoglava priča s detektivskim zapletom o gresima iz prošlosti.

Na promociji je o delima, pored autora, govorio vajar i pesnik - Karlo Astrahan.

Da bi uveličala promociju, ekonomista i pesnik Vesna Paunović Đukić, podarila je gostima i prisutnim građanima svoje stihove iz zbirke "Divlja trešnja". Kako je naglasio urednik i recenzent Radovan Vlahović:

"Poezija Vesne Paunović Đukić je sva u retoričkom zanosu i vatri u kojoj plamen sa svakim daljim čitanjem postaje sve silniji i jači kroz stalne upitanosti kako u dijalozima tako u monolozima koji su prepuni naboja koji je čista i jasna pobuna erosa i životne vitalnosti nad silama mraka i umiranja".