11
pon, dec
Kategorija: Ekonomija

Potpisan ugovor EU PROGRESa sa opštinama Blace i Kuršumlija za izradu projektno tehničke dokumentacije

Predsednici dveju opština Kuršumlije i Blaca, Radoljub Vidić i Ivan Burgić, u sredu 27. maja u kabinetu predsednika opštine, svečano su potpisali ugovore o izradi projektno-tehničke dokumentacije, preko Evropskog PROGRESa.

Opština Kuršumlija aplicirala je za izradu glavnog projekta zamene azbestnih, pocinkovanih i liveno - gvozdenih cevi u užem centru grada, gde vrednost projekta iznosi 20.300 evra, dok je učešće opštine deset odsto.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, zahvalivši Evropskom PROGRESu na dugogodišnjoj saradnji, ukazao je na podatak da je u proteklom periodu veoma uspešno realizovano nekoliko projekata, ukupne vrednosti od 380.000 evra, naglašavajući pritom da je adekvatna projektno - tehnička dokumentacija zapravo najvažniji korak za dalji razvoj komunalne infrastrukture.

Zbog starosti razvodne vodovodne mreže i činjenice da je 10,5 km pomenute mreže urađeno od azbestnih cevi javljaju se veliki gubici, česta pucanja cevi i prekidi u vodosnabdevanju, što izaziva nezadovoljstvo građana ali istovremeno i povećava troškove održavanja mreže.

Shvatajući značaj zamene azbestnih cevi za otklanjanje rizika po javno zdravlje stanovnika, postizanje boljeg kvaliteta vode i višeg nivoa usluga koje pruža JPKD "Toplica" postignut je konsenzus o neohodnosti i prioritetu preduzimanja svih aktivnosti koje bi dovele do rešenja problema.

"Rešavanje problema vodosnabdevanja i dalji razvoj u ovoj oblasti dobijaju na značaju kao preduslov i jedan od bitnih elemenata daljeg privrednog razvoja i porasta opšteg standarda stanovništva Kuršumije" rekao je predsednik Vidić.

Predsednik opštine Blace Ivan Burgić, istakao je tom prilikom da je projekat izgradnje Doma za smeštaj odraslih lica u selu Trbunju od izuzetnog značaja za blačku opštinu, kako zbog adaptacije pomenutog objekta tako i povećanja kapaciteta, što predstavlja povoljne uslove za upošljavanje meštana blačke opštine. Vrednost potpisanog projekta iznosi 25.000 evra.

"U narednom periodu fokusiraćemo se na dugogodišnji problem koji se odnosi na otpadne vode, posebnu pažnju posvetićemo poboljšanju putne infrastrukture, dok je jedan od glavnih zadataka svih nas, da obezbedimo bolje uslove za život naših sugrađana i zaustavimo odliv mladih i školovanih ljudi iz naše opštine", istakao je Burgić.