11
pon, dec
BK Grupa polaže još jedan kamen temeljac u Minsku
Kategorija: Ekonomija

BK Grupa polaže još jedan kamen temeljac u Minsku

Na građevinskom objektu mnogofunkcionalnog kompleksa "Svetionik Minska" u Belorusiji, Predsednica Narodne Skupštine Srbije, Maja Gojković, svečano je položila vremensku kapsulu u kamen temeljac novih zgrada.

Kompanija "Zomex Investment" koja je deo BK Grupe, pobedila je na međunarodnom konkursu za izgradnju 65 hektara u prestižnom delu Minska krajem 2008. godine. Investicioni ugovor o realizaciji kompleksa potpisan je sa državom u 2011. godini, kada je i počela izgradnja prve faze ovog kompleksa.

Ukupna površina kompleksa iznosi skoro milion kvadratnih metara, dok je oko 50 odsto kompleksa već izgrađeno, uključujuci stambene zgrade, najveći u Belorusiji tržni centar i biznis centar, podzemne garaže.

bk-ilu-01

Više od 150 saradnika kompanije okupilo se da dočeka gošću iz Srbije a medju njima su bili i Predsednik Komiteta za strane poslove i nacionalnu bezbednost Republike Belorusije, Senjko Vladimir Leonovič, ambasador Republike Belorusije u Srbiji, Vladimir Nikolajevič Čusev, Ambasador Republike Srbije u Minsku, g-n Veljko Kovačević, rukovodioci BK Group (Dana Holdings).

Predsednica Narodne Skupštine Srbije Maja Gojković prilikom svečanog polaganja kamena temeljca izrazila je zadovoljstvo što je njoj pripala čast da položi kapsulu na ovakvom svetskom projektu od milion kvadratnih metara

Generalni izvođač radova na ovom projektu je BK ASTRA INVEST, srpski holding koji je 80-ih godina osnovao prvu jugoslovensko-sovjetsku privatnu kompaniju u Moskvi. Ova firma je u mnogim zemljama izgradila ukupno više od pet miliona kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora.

bk-ilu-04

Danas srpski holding u Belorusiji gradi ukupno 1,5 milion kvadratnih metara, dok septembra ove godine započinje izgradnju najvećeg evropskog Međunarodnog Finansijskog Centra, po uzoru na Dubai i Hong Kong, od tri miliona kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora.

"Drago mi je da u Minsku zajedničkim snagama, kao jedna porodica, Belorusi i Srbi grade ovakve velelepne projekte koji će ostati novim pokolenjima Belorusa, čime potvrđuju bratske odnose naših zemalja", izjavila je Gojković prilikom polaganja kapsule.